案例 > 商业空间 > 案例详情

八亩晴川 英德·民宿

清远 |民宿 6000㎡ |风格: 现代 日式 混搭 自然风
2024-05-06
25852

前言: 该项目原址是清远英德硫铁矿的地质队宿舍,占地5300平方米,在1993年因矿石资源枯竭闭矿,地质队也随之解散,曾经辉煌热闹的宿舍区,便一直处于丢荒状态。直至2020年5月我们接到设计委托,包括旧建筑的翻修改造,新建筑设计,园林设计,室内设计,品牌设计等,要将这片旧址改造成当地居民与周边城市休闲度假的一个新据点。历时三年,我们与甲方共同克服了施工过程中的种种困难与阻力,在2023年年末项目落成,这片场域也将拥有了全新的生命,去迎接新的使命。

This project is located on the former site of the Yingde pyrite mine geological team dormitory in Qingyuan, occupying an area of 5,300 square meters. In 1993, the mine closed due to the depletion of ore resources, leading to the dissolution of the geological team. The once thriving and lively dormitory area has remained abandoned ever since. In May 2020, we received a design commission, encompassing the renovation of existing structures, new architectural design, landscape design, interior design, brand design, and more. The goal was to transform this old site into a new hub for local residents and nearby city dwellers seeking leisure and vacation. Over the course of three years, in collaboration with the client, we overcame various challenges and obstacles during the construction process. By the end of 2023, the project was completed, breathing new life into this area to fulfill its new purpose.

民宿大堂

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

在大堂的新建筑主体设计上,我们使用了当地最容易实现的材料,红砖,松木,水泥等作为主要元素去搭建场景,通过景别关系,光影关系的控制设计,软装风格的匹配,使空间具有独特的审美调性,又符合乡土建设的经济投入预期。

In the design of the new building structure in the lobby, we employed locally accessible materials such as red bricks, pine wood, and concrete as primary elements to construct the scene. By controlling the landscape relationships, managing the interplay of light and shadow, and matching the soft furnishings, we aimed to give the space a distinctive aesthetic tone while aligning with the economic expectations of local construction.

下沉式沙发

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

大堂的正面我们规划了一片18米宽33米长的草地,以便于能在民宿内举办户外婚礼,及其他户外社交活动,同时草地和园林的设计呈现也是大堂下沉式空间看出去的一片景观。

At the front of the lobby, we've designed a lawn measuring 18 meters wide and 33 meters long, facilitating the hosting of outdoor weddings and various other social events within the homestay. Simultaneously, the design of the lawn and landscaping provides a scenic view from the sunken space of the lobby.

大堂观景台

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

大堂的正上方我们设计了一个20米长10米宽的观景露台,从二楼书吧往外走便能到达,可在此驻足欣赏到院内建筑的和近山远山之间的和谐呼应。

Above the lobby, we've designed a 20-meter long and 10-meter wide observation terrace, accessible from the second-floor reading lounge. Here, visitors can pause and enjoy a harmonious view between the buildings within the courtyard and the distant mountains.

泳池与草地

泳池休闲区规划位于草地旁,通过抬高泳池的完成面,使场地之间能拥有一定的互动性,也更富有层次变化。环顾四周,水景,平地,高山,远景,建筑,也在此相映成趣。

The leisure area by the pool is planned next to the lawn. By elevating the pool's finished surface, we've created a certain level of interaction between the spaces, adding more dynamic layers. Looking around, the water features, level ground, mountains, distant views, and architecture all complement each other in this setting.

精神堡垒

▼精神堡垒与大堂建筑 Mental Stronghold and Lobby Building

△「英石墙」
英石为当地著名的建筑材料

△「精神堡垒」
精神堡垒为旧址的上货塔楼改造而成,占据最高的高度也使其成为建筑群中的地理标杆。
其功能从上到下分别为观景区,儿童游玩区,健身房。

中庭水景区

▼中庭水景庭院 Atrium Water Feature Courtyard

△「河流石」
利用当地盛产的河流石与防水布实现最简易的薄水景观池。

位于整个场地的中央的位置我们设计了一个中庭水景区,这是串联起前段的活动区,中段的餐饮区,及后段的客房区的交通枢纽,所以具有审美性,和高效的便利性,是这片场域的设计命题。

In the central part of the entire site, we have designed an atrium with water features. This serves as a nexus connecting the front activity area, the mid-section dining area, and the rear guest room area. With both aesthetic appeal and efficient convenience, it stands as the design focal point for this entire domain.

餐厅

餐厅

餐厅

餐厅

餐厅

△「旋转楼梯」
旋转外挂楼梯给中庭空间植入了形式上的结构变化

餐厅

餐厅

客房庭院区

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

客房区域的我们采用了曲面路径与杂木庭院交错的设计手法,植物一年四季会有不同的变化,光影也会随着时间的流逝在墙上自由地作画。

For the guest room area, we've incorporated a design approach that intertwines curved pathways with a mixed-wood courtyard. The plants undergo seasonal changes throughout the year, and sunlight creates dynamic patterns on the walls as it evolves over time.

现代 自然风 混搭 日式

△「英石建筑」
刻意裸露的原建筑材料,唤起新旧间的时空交集。

民宿客房

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

△「庭院套房」
一房一厅带私人庭院的套房

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

△「和室套房」
由一间榻榻米房和一间标准卧室组成的两房一厅套房

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

△【竹林亲子房】
适合亲子出行,一房一厅一庭院的套房

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

△「山景浴缸套房」
在原建筑上加盖阁楼,拥有面山浴缸,客厅,山景露台的LOFT套房设计

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

现代 自然风 混搭 日式

△「山景庭院套房露台」
露台景观与杂木庭院,场所建筑,近山远近相互呼应

网友评论

珠海本森空间设计

广东省 报价:380-500元/平方米

经验标签:

旧房改造、豪宅、智能家居、别墅

报价范围:

380~500元/平方

擅长风格:

法式、现代简约、侘寂、意式极简

公司名称:

珠海本森装饰设计有限公司

简介:

本森空间设计事务所于2016年创立,团队在酒店、高端住宅、商业项目领域积累了丰富的设计经验,通过将零散的想法规整化,将具体的目标概念化,是团队思考创意的设计哲学。 自创立以来专注于建筑设计,室内设计,软装搭配设计以及灯光设计为一体的纯设计公司,我们为客户量身定制从沟通,专业设计,软装搭配直到业主放心入住的全程顾问式服务,凭借着用心就是态度的设计精神,以每个项目为代表作品为落地验收标准,以诚信服务为宗旨的管理制度,全程保障项目的落地效果。

查看更多

发现好物 查看更多好物
扫码查看更多案例
点赞
评论
小程序
扫码登录 账号登录
请打开家居杂志客户端“扫一扫”
忘记密码?
还没有通行证帐号?立即注册
其他账号登录: